بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 12
کل بازدید : 124170
کل یادداشتها ها : 148
نفت
نفت خام به انگلیسی Crude Oil و به روسی Naphra نامیده میشود که درحالت طبیعی به صورت مایع بوده و رنگ آن قهوهای زرد مایل به سیاه است و دربرابر نور انعکاسی ، رنگ سبز بخصوصی از خود نشان میدهد...
مشخصات نفت
نفت خام به جهت وجود ترکیبات گوگرد بوی نامطلوبی دارد.
بخش اعظم نفت خام از هیدرات های کربن تشکیل شده و مقدار کمی عناصر دیگر نیز به آن مخلوط میگردد، که این عناصر در ادامه با میزان درصدشان آورده شده اند.
عنصر |
حداقل درصد وزنی |
حداکثر درصد وزنی |
کربن |
82/2 |
87/1 |
هیدروژن |
11/8 |
14/7 |
گوگرد |
0/1 |
5/5 |
اکسیژن |
0/1 |
4/5 |
نیتروژن |
0/1 |
1/5 |
جدول ازسلی (1985)
دراین جدول عناصر دیگری مانند وانادیوم ، نیکل و اورانیوم با درصد وزنی حداکثر 0/1 در ترکیب نفت خام موجود هستند.
به علاوه اینکه در خاکستر نفت خام آثاری از عناصر C r ، Cu ، Pb ، Mn ، Sr ، Ba ، Mo ، Mg ، Ca ، Ti ، Al ، Fe و Si یافت میشود که بعضی از عناصر بالا مانند V-Ni-U احتمالا در رابطه با عنصر ارگانیکی اولیه (مادر) به وجود آمده و بعضی دیگر از عناصر مشخصات ژئوشیمیایی سنگ دربرگزیده را نشان میدهند.
قابل ذکر است که آثاری از نمک ، آب و سولفید هیدروژن نیز درنفت خام مشاهده میشوند.
خواص فیزیکی نفت خام
ویسکوزیته
همان طور که نفت خام ممکن است با دخالت عواملی به رنگ های زرد ، سبز ، قهوهای ، قهوهای تیره تا سیاه مشاهده گردد، لذا ویسکوزیته متغیر را برای آن ها خواهیم داشت.
بنابراین نفت خام درسطح زمین دارای ویسکوزیته بیشتر بوده و به عبارتی ویسکوزتر است. چون در مخزن زیرزمینی یکی از عوامل دخیل حرارت موجود درمخزن میباشد، که همراه با این عامل ، عمق نیز موثر میباشد. همچنین سن نفت را به لحاظ زمان مخزن شدن را درطیف تغییرات ویسکوزیته سهیم میدانند.
ترکیبات مولکولی نفت خام
تعداد ترکیبات مولکولی نفت خام وابسته به سن زمین شناسی آن ، عمق تشکیل آن ، منشا آن و موقعیت جغرافیایی آن متغیر میباشد. برای مثال نفت خام Ponca city از Oklahoma شامل حداقل 234 ترکیب مولکولی میباشد.
گروه های تشکیل دهنده نفت خام
هیدروکربن ها (Hydrocarbons)
هیدروکربن ها همانطور که از نامشان مشخص است، شامل گروه هایی هستند که ترکیبات مولکولی آنها فقط از هیدروژن و کربن تشکیل شده است. انواع هیدروکربنها عبارتند از :
هیدروکربن های پارافینی (پارافین ها)
هیدروکربن های نفتنی (سیکلو پارافین ها یا نفتنیک ها)
هیدروکربن های آروماتیک (بنزنوئیدها)
غیرهیدروکربن ها (Heterocompounds)
این گروه شامل ترکیباتی غیر از هیدروژن و کربن میباشند و عناصری از قبیل اکسیژن ، نیتروژن ، گوگرد ، اتم های فلزی همراه با هر کدام از این ها و یا ترکیب با همه این ها نظیر Ni ، V میباشد.
وزن مخصوص نفت خام
از خواص فیزیکی نفت خام که ارزش اقتصادی نفت خام بر مبنای آن سنجیده میشود، وزن مخصوص آن میباشد. لذا سنجش و نحوه محاسبه فرمول آن مهم است.
اکثر کشورهای جهان ، وزن مخصوص نفت خام را برحسب درجه A.P.I که یک درجه بندی آمریکایی است، محاسبه میکنند.
مشابه همین درجه بندی و سنجش ، وزن مخصوص نفت خام را در کشورهای اروپائی با درجه بندی Baume محاسبه میکنند که از لحاظ مقدار اندکی از درجه A. P.I کمتر میباشد.
سنجش وزن مخصوص نفت خام
سنجش وزن مخصوص نفت خام مانند سایر مواد و مایعات برمبنای قانون کلی که همان وزن واحد حجم مایع است، در شرایط 60 0F و P=1atm سنجیده میشود و مقدار آن در فرمول جایگزین شده و وزن مخصوص نفت خام را بر حسب درجه A.P.I یا درجه Baume میدهد.
= درجه A.P.I امریکایی
درجه Baume اروپایی= به دلیل اینکه S.G (Pure water)=1 میباشد. لذا وزن مخصوص آب با درجه 10 ، API خواهدبود.
به دلیل کوچکتر بودن وزن مخصوص نفت از آب که همواره عددی کوچکتر از 1 را برای وزن مخصوص نفت در 600F خواهیم داشت.
لذا هیچ وقت در جدول ها و محاسبات ، وزن مخصوص نفت بر حسب درجه A.P.I کوچکتر و مساوی 10 نخواهیم داشت.
تاثیر درجه حرارت بر وزن مخصوص نفت خام
از عواملی که سبب تغییر در وزن مخصوص نفت خام میشوند، تغییرات دما است. یعنی با بالارفتن دما ، وزن مخصوص کمتر شده و به درجه A.P.I افزوده میشود. همچنین بالا رفتن درجه حرارت اثر معکوس روی ویسکوزیته نفت خام میگذارد.
انواع مختلف نفت برحسب A.P.I
وزن مخصوص نفتها بستگی به ماهیت هیدروکربورهای مختلف دارد. هر
بنابراین پارافین ها دارای پایین ترین چگالی و نفتیکها کمی بالاتر و آروماتیک ها بالاترین چگالی را دارند.
ضریب انبساط نفت خام از 6/1x10-4 الی 8/3x10-4 در نوسان بوده که با کاهش چگالی ، ضریب انبساط آن افزایش مییابد.
ارزش حرارتی و گرمایی ویژه نفت خام
ارزش حرارتی پایین نفت بین 9000 الی 11000 کیلوکالری است. گرمای ویژه نفت در دمای معمولی از 0/35 الی 0/55کیلوکالری به کیلوگرم درجه است، که در صورت ازدیاد درجه حرارت به مقدار آن افزوده میشود.
نقطه اشتعال نفت
نقطه اشتعال نفت نیز به مقدار مواد زود جوش آن مربوط است، و میتواند از صفر الی 200oCباشد. لذا در حمل و نقل نفت خام به دلایل ایمنی ، قسمتی از زودجوشها را پایدار نموده و نقطه اشتعال را بالا میبرند.
نقطه سفت شدن نفت خام
نقطه سفت شدن نفت خام عبارتست از دمائی که در آن خاصیت جاری شدن نفت خام به اتمام میرسد. این دما در حمل و نقل و انبارکردن نفت اهمیت به سزائی دارد.
پالایش نفت خام
از تصفیه یا پالایش نفت خام میتوان فرآوردههای زیادی بدست آورد، که قابل فروش در بازار باشند.
تحمیل حرارتهای زیاد در موقع تقطیر باعث تجزیه و شکسته شدن مولکولهای نفت شده و اشکالاتی در ادامه پالایش نفت بوجود میآورد، که از عواقب آن ، ضایع شدن مواد و افزایش هرینه را میتوان نام برد.
مرکز یادگیری سایت تبیان
گردآوری: نوربخش - تنظیم: داودی
ندگان
پرندگان را به علت تعداد زیادشان، فعالیت روزانه و سهولت دید و تشخیص، همه ی ما به خوبی می شناسیم.
در پرندگان پر به عنوان پوشاننده ی بدن، نوعی عایق جهت حفظ حرارت بدن محسوب می شود. و در نتیجه باعث می گردد که درجه حرارت بدن تنظیم شود همچنین به پرواز آن ها کمک می کند.
غیر از پرندگان جانوران دیگر فاقد پر می باشند.
دارا بودن قدرت پرواز باعث شده است که پرندگان مناطقی را به اشغال خویش در آورند که جانوران دیگر قادر نیستند.
پرندگان می توانند به تندی حرکت و نقل مکان کنند.
نام پرندگان به یونانی اورنیس Ornis به لاتین آویس Aves می باشد و اصطلاح «پرنده شناسی» Ornithology برای دانشی است که درباره ی این جانوران مطالعه می کند
کوچک ترین گونه پرنده مگسی Humming bird است که دارای 7/5 سانتی متر طول و وزنی حدود 3 گرم است و . . .
بزرگ ترین آن ها شتر مرغ افریقایی Ostrich است که ارتفاع آن هنگام ایستادن به 210 سانتی متر هم می رسد و دارای وزنی معادل 136 کیلوگرم است.
در کرکس های بزرگ امریکایی Condors فاصله ی دو نوک بال متجاوز از 3 متر است.
ویژگی های عمومی پرندگان
1- بدن از پر Feather پوشیده شده است.
2- پاهای جلویی پرندگان به صورت بال جهت پرواز تغییر شکل یافته است. و پاهای عقبی معمولا برای راه رفتن، ایستادن، شنا کردن و یا گرفتن سازش یافته است.
هر پا معمولا دارای 4 انگشت است، روی ساق پا و انگشتان از پوست شاخی پوشیده شده است.
3- استخوان بندی پرندگان، ظریف، قوی و کاملا استخوانی است.
دهان به صورت منقار Beak و یا نوک Bill در آمده که غلاف (پوشش) شاخی دارد. در پرندگانی که اکنون زندگی می کنند، دندان وجود ندارد.
جمجمه دارای یک کوندیل پس سری Occipital condyle است. لگن به مهره های زیادی پیوند خورده ولی از سمت شکم باز است.
4- قلب در پرندگان چهار خانه ای است. (دو دهلیز و دو بطن مجزا)
گلبول های قرمز خون، هسته دار تخم مرغی شکل و مقعر هستند.
5- تنفس به وسیله ی شش های متراکم و متصل به دنده ها صورت می گیرد.
شش ها معمولا به دنده چسبیده اند و با کیسه های هوایی که دارای دیواره ی نازک هستند و مابین اندام های داخلی قرار گرفته اند، ارتباط دارند.
6- پرندگان فاقد مثانه هستند و مواد دفعی به صورت نیمه جامد است.
7- 12 جفت عصب مغزی Cranial nerves در پرندگان وجود دارد.
8- از جانوران خون گرمند Homoioh ermous
9- اغلب تخم گذارند.
تخم دارای زرده ی زیاد بوده و از پوسته آهکی سختی پوشیده شده است. پرندگان به علت دارای بودن ویژگی های زیر نسبت به دوزیستان و خزندگان تکامل یافته ترند.
در نوشتار پیش به بررسی پرسشگری به ویژه در قالب مناظرات دینی پرداختیم و برخی از شرایط و ویژگی های آن از دیدگاه امامان شیعه(علیهم السلام) را بیان نمودیم. در این نوشتار می کوشیم این موضوع را با توجه به مباحث کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها مورد تأمل قرار دهیم.
چند سال پیش حدود سال 81 جمعی از دانشجویان در نامه ای خطاب به رهبر معظم انقلاب نظر ایشان را درباره راه اندازی کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها جویا شدند که معظم له طی نامه ای مبسوط به بیان دیدگاههای خویش در این باره پرداختند و در ضمن آن پاسخ از این ایده و پیشنهاد و استقبال نمودند. البته ایشان برخی از شرایط و ویژگی هایی را برای این امر یادآور شدند که در راستای اجرای صحیح و مناسب این طرح است. این موضوع انگیزه ای است که باری دیگر در منابع اسلامی به جستجو پرداخته و زوایای پنهان و باریک این روش مورد پسند و مقبول امامان شیعه را مورد واکاوی قرار دهیم.
مهمترین شرط برای شروع یک مناظره ی خوب آن است که به پرسش و پرسشگری درباره ی مباحث و معارف دینی دیدی مثبت داشت؟ به بیان دیگر، پرسشگری برخلاف برخی از ادیان و مذاهب دیگر، در دین اسلام بسیار مورد تمجید و تشویق است که انسان آنچه را نمی داند بپرسد و خود را از جهل و شک و تردید نجات دهد. اساساً دین اسلام با تقلید کورکورانه در عقاید به شدت مخالف است و ایمان واقعی را در گرو اعتقاد معقول می داند.
از این رو باید دانست برای یک مناظره ی منطقی باید نسبت به عنصر پرسشگری دیدگاهی مثبت داشت.
همان طور که تشویق به پرسشگری در مباحث دینی مورد تأیید و تشویق است، پرسش های بیهوده و لغو که چیزی به دانش انسان افزوده نمی کند به شدت مذموم بوده و مورد نهی می باشد. سؤال های بیهوده و بی جواب که تنها فرصت سوزی را برای انسان به ارمغان می آورد! نمونه ی بارز و روشن آن هم ماجرای گاو بنی اسرائیل در سوره مبارکه بقره و داستان پرسش های بیهوده آنهاست! به آنچه عقلت نمی رسد نپرداز!
یکی دیگر از مواردی که از پرسش از آن نهی شده است کنکاش و پرسشگری در ذات و کنه خداوند متعال است. پرسش از چیستی و حقیقت ذات خداوند پرسشی بی جواب است زیرا انسان هرگز نمی تواند نسبت به کنه خداوند متعال علم پیدا کند. انسان همچون ماهی در آبی است که از جهان خارج از آب هیچ علمی ندارد و البته نمی تواند علمی نیز بدست آورد. از این رو برحذر داشتن پرسشگری در این باره توصیه ی بزرگان است که انسان در مسائلی که عقلش توان درک و فهم ندارد بیهوده وقت تلف نکند.
از دیگر شروط مهم مناظره آن است که افراد به دنبال حقیقت باشند و هدفشان آشکار شدن حق باشد وگرنه جدال بیهوده و فخرفروشی و ریاکاری و مسائلی از این دست مناظره را از روال طبیعی و مورد تأیید بودن آن خارج می کند. زیرا در این صورت مناظره به مجادله و بحث های بیهوده تبدیل می شود که نه تنها فایده ای عاید افراد نمی کند بلکه بسیاری از کدورت ها و دشمنی ها را بدنبال می آورد.
یکی دیگر از شرایط مهم مناظره آن است که انسان جویای حق سؤال خود را نزد اهل بصیرت و دانش طرح نماید وگرنه مناظره افراد کم دانش در مورد معارف اسلامی نه تنها علمی را افزوده نمی کند چه بسا سبب انحرافات و گمراهی ها و شبهاتی نیز گردد که برشک و دودلی های سابق افزوده شود!
از دیگر نکات مهم در برگزاری یک مناظره ی خوب و اسلامی آن است که علاوه بر دو طرف مناظره و جمع شنونده، یک ناظر و داور آگاه نیز بر روند مناظره نظارت نماید. وجود یک داور آگاه و بی طرف سبب می شود مناظره در روال طبیعی خود حرکت کرده و ثمرات مفیدی را عاید افراد نماید. بررسی تاریخ مناظران امامان شیعه(علیهم السلام) نیز گویای آن است که همواره داوری بر روند مناظره نظارت می کرده است. این موضوع تا جایی در فرهنگ اسلامی جا افتاده و مورد پذیرش بوده است که در حدیثی از امام رضا(علیه السلام) حضرت سؤال کننده و پاسخ دهنده و شنوندگان و داور مناظره را دارای اجر و ثواب الهی می دانند. این موضوع نشان می دهد همواره در مناظرات اسلامی داور بی طرف و آگاه را که بر روند مناظره نظارت نماید، ضروری می دانند.
آخرین شرطی که در این نوشتار آن را مورد تأکید قرار می دهیم که البته به نظر می رسد مهمترین شرط یک مناظره اسلامی واقعی باشد، آن است که همه افراد شرکت کننده در یک مناظره نیت خود را الهی کنند و تنها برای خدا به پرسشگری و بحث و مناظره بپردازند. توجه به حدیث امام رضا(علیه السلام) در این باره بسیار مهم و مورد توجه است که ایشان فرمودند: ... فاسئلوا یرحکم الله؛ سؤال کنید تا مورد لطف و رحمت الهی قرار بگیرید. اگر افراد شرکت کننده در یک مناظره تنها رحمت و لطف الهی را هدف خود برای شرکت در مناظره قرار دهند سعی می کنند آداب اسلامی و صحیح مناظره را رعایت نمایند و بدین ترتیب مناظره در روندی طبیعی و صحیح نتایج خوبی را بدست می دهد و معارف اسلامی و الهی را ترویج می دهد.
بر این اساس به نظر می رسد گام اول در جهت اجرای طرح کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها تقویت باور قلبی و خالص کردن نیّت ها برای رضای خداوند متعال باشد که در این صورت خود فضل و رحمت الهی سبب به سرانجام رسیدن این طرح خواهد شد. ان شاءالله
فهرست منابع و مآخذ
1- مناظره علی بن موسی الرضا(علیه السلام) با عالمان دینی – احمد آقایی
2- بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 1
3- اصول الکافی – شیخ کلینی – ج 1
4- صد گفتار – شهید مطهری
5- طرحی برای فردا (سلسله سخنرانی ها) – دکتر رحیم پروازغدی
مقالات مرتبط: پرسشگری آری یا خیر؟!
باید توجه کرد که خشم و غضب نابه جا، آتشی شیطانی است که از درون انسان شعله کشیده و انسان را به سوی آتشی ابدی رهنمون میشود. امام باقر-علیهالسلام – میفرماید: ان هذا الغضب جمرة من الشیطان توقد فی قلب ابن آدم...؛ خشم پاره آتشی شیطانی است که در قلب انسان شعلهور میشود.....
شما چطور آدمی هستید ؟ خصوصیت بارز اخلاقیتان چیست؟ معمولاً چگونه معرفی میشوید؟ خوش اخلاق ؟ بداخلاق؟ عصبی؟ آرام؟
شیوه غالب رفتاری ما باعث میشود که با عنوان خاصی معرفی شویم که این عناوین گاه خوشایند ما هستند و گاه ناخوشایندمان هستند. تا جایی که ما را با خصوصیات مثبتمان معرفی میکنند راضی و خشنود هستیم اما اگر روزی کسی یکی از خصوصیات منفی ما را به رویمان بیاورد حسابی به ما بر میخورد و سعی میکنیم هر طوری هست آن صفت را از خود دور کنیم .
یکی از خصوصیاتی که بعضی از ما داریم و بسیار هم ناپسند و آزار دهنده است بد اخلاقی است که مورد نکوهش خداوند متعال و پیشوایان دین عزیز ما هم هست
رذیلهای که تباهیها به دنبال دارد این همه خشونت در جامعه ما جدال و درگیری و احیاناً قتل و کشتار هم از نتایج آن است .
بداخلاقی نزدیک به اخم و بدخویی است و غلظت و درشتی از ثمرات کج خلقی است! همچنان که دلتنگی و بد کلامی نیز از آثار آن است. و این از جمله صفاتی است که آدمی را از خالق و خلق دور میکند، و از نظر مردم میافکند، و طبعها را از او متنفر میکند.
انسانهای بدخلق نه تنها دنیای خودشان تیره و تار است بلکه دنیای اطرافیان را هم جهنم میکنند و لذا اگر کسی دارای این رذیله نکبت بار است باید بکوشد هر چه سریعتر آن را از بین ببرد.
باید توجه کرد که خشم و غضب نابه جا، آتشی شیطانی است که از درون انسان شعله کشیده و انسان را به سوی آتشی ابدی رهنمون میشود. امام باقر-علیهالسلام – میفرماید: ان هذا الغضب جمرة من الشیطان توقد فی قلب ابن آدم...؛ خشم پاره آتشی شیطانی است که در قلب انسان شعلهور میشود.....[1]
آن چه مهم است اینکه شخص عزم راسخ و جدی بر پالایش نفس خویش از خشم و کژخلقی داشته و آن را به زیور حلم و بردباری بیاراید. در این راستا مجاهدت جدی و استمرار و مداومت بر این کار مهم، لازم و ضروری است.
برای تحصیل خوش اخلاقی و مبارزه با بداخلاقی و علاج آن، لازم است به موارد زیر توجه نماید:
الف- توجه و تأمل به ارزش خوش اخلاقی و آثار نیک آن و هم چنین تفکر و اندیشه بر آثار نا مطلوب دنیوی و آخروی بد اخلاقی برای ایجاد انگیزه و بکار بستن اراده و نیز تلاش مستمر بسیار موثر است. برای این منظور بهترین راه موجود، مطالعهی روایات و آیاتی است که در زمینه حسن خلق و سوء اخلاق وارد شده است. برخی از آیات و روایات را بیان میکنیم:
قرآن کریم علت پیروزی و موفقیت پیامبر عظیمُ شأن اسلام را در تسخیر قلوب اعراب جاهلی بد اخلاق و خُشک که به فرزندان خود نیز رحم نمیکردند و آنان را زنده به گور میکردند را، چنین بیان میکند:« فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ؛ رحمت خدا تو را با خلق، مهربان و خوش خوی گردانید، و اگر تند خو و سخت دل بودی مردم از پیرامون تو متفرق میشدند، پس چون امت به نادانی در باره تو بد کنند از آنان درگذر و از خدا بر آنها طلب آمرزش کن.[2] اخلاق خوب پیامبر بود که خداوند نیز آن را میستاید و چه زیبا است که خداوند چنین سخنی را به بندهاش بگوید:«انک لعلی خلق عظیم؛ همانا تو ( ای پیامبر) دارای خلق عظیم هستی». [3] در مورد خوش رفتاری و غلبه بر عصبانیت داستانی را برای شما بیان میکنیم.
یکی از خویشان امام سجاد –علیهالسلام- نزد حضرت آمد و سخنان تند و ناسزا به آن بزرگوار گفت. امام سکوت فرمودند، تا او رفت. در این هنگام، امام به حاضران فرمود: شنیدید این مرد چگونه با من بر خورد کرد. اکنون دوست دارم همراه من بیاید تا نزد او برویم و پاسخ مرا بشنوید. امام حرکت کرد و در راه این آیه را میخواند:« وَالْکَاظِمِینَ الْغَیْظَ وَالْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ ؛ پرهیز گاران، خشم خود را فرو میبرند و نسبت به مردم عفو و گذشت دارند. خداوند نیکوکاران را دوست دارد».[4] همراهان که نخست گمان دیگری داشتند، از خواندن آیه فهمیدن امام برای انتقام نمیرود.
امام به خانهی مرد ناسزا گو رسید و او را صدا زد. او به گمان این که امام برای تلافی آمده، خود را آمدهی ستیز ساخت و بیرون آمد. امام فرمود: برادرم؛ ساعتی قبل نزد من آمدی و آن چه خواستی گفتی، اگر آن چه گفتی، در من هست، از درگاه خدا طلب آمرزش میکنم و اگر نیست خدا تو را بیامرزد. مرد گستاخ چنان در برابر سخنان مهر انگیز امام تحت تأثیر قرار گرفت، که بین چشمان حضرت را بوسید و گفت: آن چه گفتم، در شما نبود و اعتراف میکنم خودم به آن چه گفتم، سزاوارترم. [5]
اکنون شما را دعوت به تأمل و اندیشه در سخنان این بزرگواران میکنیم:
پیامبر خدا - صلی الله علیه وآله- میفرماید : آن که اخلاق خویش را نیکو گرداند، خداوند او را به مقام روزه گیرِ شب زنده دار رساند.[6]
پیامبر خدا صلی الله علیه وآله میفرماید: بنده ، هر چند در عبادت ضعیف باشد ، با اخلاق نیک خود در آخرت به درجات بزرگ و منزلتهای والایی دست مییابد.[7]
پیامبر خدا - صلی الله علیه وآله- میفرماید : همانا نزدیکترین شما به من در فردا [ی قیامت] و سزاوارترین شما به شفاعت من ، راستگوترین ، امانتدارترین ، خوش اخلاقترین، ونزدیکترین شما به مردم است.[8]
این روایات بیان میدارد که برای رسیدن به اخلاق شایسته باید تمرین کرد و پشتکار داشت؛ امام علی -علیهالسلام- میفرماید : در راه کسب مکارم اخلاق پشتکار و پایداری ورزید.[9] همچنین آن حضرت فرمود: نفسهای خود را بر اخلاق نیکو تمرین دهید ؛ زیرا که بنده مسلمان، با حُسنِ خُلقِ خود به درجه روزه گیرِ شب زنده دار میرسد.[10] در حدیث دیگری از آن حضرت آمده است: اخلاق نیکو روزیها را زیاد میکند و میان دوستان اُنس و اُلفت پدید میآورد. [11] در مورد آثار دنیوی خوش اخلاقی همین بس که فرد خوش اخلاق و نرم خو را همگان دوست دارند و دوستان چنین افرادی بسیار زیاد است و از حمایتهای مادی و معنوی و اجتماعی این افراد بهرهامند میشود.
امام علی -علیهالسلام- میفرماید : با اخلاق خوش است که زندگی خوش و خرّم میشود.[12]امام صادق -علیهالسلام- میفرماید : زندگیای گواراتر از اخلاق خوش نیست [13]. امام صادق از پدرش از جدّش از امام علی -علیهالسلام- از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله که به امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمود : ای علی! آیا تو را خبر ندهم که اخلاق کدام یک از شما به من شبیهتر است ؟ عرض کرد : بفرمایید ، ای رسول خدا. فرمود : آن که از همه شما خوش خوتر و بردبارتر و به خویشاوندانش نیکو کارتر و با انصاف تر باشد.[14]
امام علی -علیهالسلام- میفرماید: آن که بد اخلاق باشد خانوادهاش(و دیگران) از او دلتنگ و بیزار میشوند.[15]امام علی علیهالسلام میفرماید: کسی که بد اخلاق باشد، از پیدا کردن دوست و همراه درمانَد.[16] امام صادق علیهالسلام : هر که بد اخلاق باشد، خودش را عذاب دهد.[17]
پیامبر خدا -صلی الله علیه وآله- میفرماید: سه خوی از اخلاق دوزخیان است: تکبّر، خودپسندی و بد اخلاقی. [18]
امام علی -علیهالسلام- میفرماید : بر اثر معاشرت با نابخردان ، اخلاق فاسد میشود و بر اثر همدمی با خردمندان ، اخلاق به درستی میگراید[19].
راههای دیگر تحصیل خوش اخلاقی و رفع بد اخلاقی تمرین عملی خوش اخلاقی هنگام برخورد با دیگران است. اگر مدتی خود را به خوش برخوردی بزنید، بعد از مدتی خوش رفتاری جزء شخصیت شما میشود. هر کس قادر است با یک تصمیم قوی عزم را جزم و با رعایت اصل تدریج و گام به گام، به تمرین عملی در این زمینه بپردازد. اگر کسی تصمیم بگیرد حداقل به مدت چهل روز در برخورد خود نسبت به اطرافیان تجدید نظر نماید و در این مدت باروئی گشاده دیگران را میهمان کند، لبی خندان و رابطهای صمیمی برخورد نماید، قطعاً نتایج خوبی خواهد گرفت
یکی از ابعاد مهم وجودی انسان عواطف طبیعی، انسانی و ایمانی او است. ایجاد رابطه عاطفی با سایر انسانها قابل رشد و تربیت است. قسمت بزرگی از لذت و شادی زندگی انسان از طریق ایجاد ارتباط عاطفی با دیگران تأمین میشود.
باید توجه نمود که این شادی و لذت از طریق خوش اخلاقی یعنی ایجاد رابطهی عاطفی مثبت بدست میآید و بد اخلاقی که در واقع همان رابطهی عاطفی منفی است، موجب کدورت و عذاب زندگی میباشد و دیگران را از گرد انسان دور میکند. آدمی هر گاه که کار خوب انجام میدهد، خودش حس خوبی را در درون خود احساس میکند، بنابراین بیاید با آگاهی، تلاش و توجه بیشتر حسهای خوش آیند را همواره تجربه کنیم.
-از راههای دیگر تحصیل خوش اخلاقی و رفع بد اخلاقی تمرین عملی خوش اخلاقی هنگام برخورد با دیگران است. اگر مدتی خود را به خوش برخوردی بزنید، بعد از مدتی خوش رفتاری جزء شخصیت شما میشود. هر کس قادر است با یک تصمیم قوی عزم را جزم و با رعایت اصل تدریج و گام به گام، به تمرین عملی در این زمینه بپردازد. اگر کسی تصمیم بگیرد حداقل به مدت چهل روز در برخورد خود نسبت به اطرافیان تجدید نظر نماید و در این مدت باروئی گشاده دیگران را میهمان کند، لبی خندان و رابطهای صمیمی برخورد نماید، قطعاً نتایج خوبی خواهد گرفت.
- خوبی و خوش برخوردی با بندگان خدا در درجهی اول شما را به رشد و به سعادت و به بندگی خدا نزدیک میکند.( مقداری بر این مطلب فکر کنید) از طرف دیگر خوش رویی با مخلوقات الهی مانند این است که در حال معامله و رفتار شایسته با خدا هستید. اگر این رنگ الهی در جلوی دیدگان ما قرار گیرد، دیگر لحظهی ما از خوش رفتاری دست نخواهیم شُست.
نکتهی دیگری این که همهی افراد دارای ایراداتی هستند، از آن جمله خود ما، بنابراین اگر کسی رفتاری و یا حرفی زد و ما ناراحت شدیم، توجه به این که این فرد نادان است و اگر آگاهی داشت بر خورد ناشایست با ما نمیکرد، بسیار در خشمگین نشدن ما موثر است و اگر ما عصبانی میشویم، نشان از ضعف ما است که باید آن را بر طرف کنیم.
- با عصبانیت و بد اخلاقی به چه چیزی میخواهید برسید؟ آیا تا به حال با عصبانیت مسائل حل شده است و یا مسئله حادتر شده است؟ به نظر نمیرسد، که اگر بر خود مسلط میشدید، طرف مقابل به اشتباه خود پی میبرد و همه حق را به شما میدادند؟
- میتوانید در کاغذی مواردی را که عصبانی میشوید را یادداشت کنید. بعد از 10الی 15مورد که یادداشت کردید، ببینید که بر سر چه مطالب و مسائلی دچار ناراحتی شدهاید. وجوه مشترک آنها را شناسایی کنید. این کار به شما نشان خواهد داد که به چه مسائلی بیشتر حساسیت دارید و زود واکنش نشان میدهید. سعی کنید آن مسائل را با مشورت با افراد با تجربه و یا خودتان حل کنید.
- بر روی صفات بخشاینده، رئوف، رحمان و رحیم خدا هر روز مدتی فکر کنید و خود را غرق این صفات تصور کنید.
پی نوشت ها :
[1] . اصول کافی، تصحیح و تعلیق: علیاکبر غفاری، (تهران: دارالکتب الاسلامیه)، ج 2، ص 304.
[2] . آل عمران/ 159.
[3] . قلم/4.
[4] .آل عمران/134.
[5] . آموزههای اخلاقی- رفتاری امامان شیعه -علیهم السلام-، محمد تقی عبدوس و محمد محمدی ری شهری، بوستان کتاب، ص623.
[6] . میزان الحکمه، ج3، ص467 .
[7] . همان،ج3، ص467 .
[8] .همان، ج 5، ص 593 .
[9] . همان،ج3، ص 472 .
[10] . همان،ج3 ، ص 47ظ .
[11] . همان، ج 3، ص 48ظ .
[12] . همان،ج8، ص 33ظ .
[13] . همان،ج3، ص467 .
[14] . همان، ج3 ، ص 47ظ .
[15] . همان،3 ص 484 .
[16] . همان،3 ص 484 .
[17] . همان،ج3، ص 485 .
[18] . همان،ج 2، ص 365 .
[19] . همان،ج 6، ص 189.
فرآوری : محمدی گروه دین تبیان
10 روش مبارزه با کچل شدن (طنز)
این مقاله فقط جنبه طنز و سرگرمی دارد و قصد توهین به شخص خاصی ندارد. 1. همیشه سر خود را با تیغ بتراشید. طبق قانون بقای ماده، اگر مویی درنیاید، چیزی هم برای ریختن نخواهد بود. با این تمهید دیگر کچل نمیشوید؛ فقط تمام عمر بیمو خواهید بود. 2. یکی از دلایل ریزش مو، تغذیه نامناسب است. با توجه به ارزانی بیدلیل ارزاق، حتما در وعدههای اصلی یا میانوعدههای خود، از موادغذایی مقوی مانند مغز ران، چنجه، شاه میگو، لابستر، شنیسل پری دریایی و... استفاده کنید. اگر مانع ریزش موی سرتان نشوند، باعث خیلی چیزهای دیگر خواهند شد. 3. اگر موهای حساسی دارید، برایشان موسیقی ملایم پخش کنید. تحقیقات نشان داده موهایی که روزی دو تا سه ساعت در معرض موسیقی قرار میگیرند، حساسیتشان برطرف میشود؛ یعنی کلا بیحس میشوند. برای اینکه موهایتان جان سگ پیدا کنند و دیگر با انبر هم نشود آنها را کند، برایشان روزی دو ساعت این آهنگ را پخش کنید: همه چی آرومه/ من چهقدر خوشحالم! 4. بدون کلاهخود برنامههای شاد و مفرح تلویزیون را تماشا نکنید. تحقیقات یک کارشناس چینی که دیپلم ردی دارد نشان داده هفتاد درصد کسانی که تلویزیون میبینند، ناخودآگاه نیمی از موی سرشان را میکنند. 5. سر جای پارک، گیس و گیسکشی نکنید. همیشه مطمئن باشید بعد از یک ساعت جای پارک پیدا میشود؛ ولی موهایتان را که لای انگشت همشهری محترم باقی مانده با هیچ چسبی نمیتوانید دوباره سرجایش بچسبانید. 6. اگر پیکموتوری هستید، از گذاشتن کلاه ایمنی خودداری کنید. آدم مخش روی آسفالت بپاشد، بهتر است تا کچل بشود. بررسیهای یک دانشمند کچل روس نشان داده امکان کچلشدن کلهای که روی جدول پاشیده حوالی صفر است. 7. سرخپوست کچل تاکنون گزارش نشده است. هر چه سریعتر رنگ پوستتان را عوض کنید. البته مطالعات یک انستیتوی کچل درمانی در گوانگجو ثابت کرده با سیلی صورت را سرخ نگه داشتن باعث مودارشدن نمیشود. 8. خواننده شوید. تا امروز به جز یک مثال نقض، خواننده کچلی دیده نشده؛ اما شنونده کچل تا دلتان بخواهد دیده شده است. 9. سرمربی شوید. فوتبال معجزاتی دارد که آدم انگشت به دهان میماند. مشاهده شده طرف در دوران بازیکنبودن مو نداشته؛ ولی تا شده سرمربی، یکدفعه گیس گلابتون شده است. 10. از مالیدن قیر داغ روی پوست سرتان با بیل غیربهداشتی جدا خودداری کنید. چی؟ کدام آدم عاقلی با بیل غیربهداشتی این کار را میکند؟ یعنی میفرمایید آدمهای نادان اگر کچل بشوند، اشکالی ندارد؟ آیا میدانید آدم نادان کچلی که بیل غیربهداشتی هم دستش باشد، چهقدر میتواند امنیت جامعه را به خطر بیندازد؟ این را وقتی میفهمید که در آرامش مشغول برنزهکردن باشید، یکدفعه چشم باز کنید و ببینید یک آدم نادان کچل بیل به دست بالای سرتان ایستاده! پس توصیههای ایمنی را جدی بگیرید.